Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fot på arbetsmarknaden bättre än båda fötterna utanför

Svar på Wilfried Efflers insändare ”Centerpartiet alliansens högerparti” (VLT 18/1).
Centerpartiet vill sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för ungdomar. Vi tycker det är bättre att man får in en fot på arbetsmarknaden än att man står med båda fötterna utanför.

Annons

Lägre ingångslöner är ett sätt att göra det lättare för ungdomarna att få det där första jobbet som ger erfarenhet, och arbetslivserfarenhet är något som värderas högt av arbetsgivarna. Höga ingångslöner hotar inte jobb – det gör det svårare att få jobb. Och en låg lön är bättre än ingen lön.

Las är bra för den som vill vara länge på ett jobb man redan har, men inte för den som inte har något arbete eller den som vill byta arbete. I till exempel Danmark, där motsvarande lagstiftning inte går lika långt, är arbetslösheten lägre, inte minst bland ungdomar.

Effler nämner ”bensinmacksdöden”. Mellan 10 och 15 procent av de bensinmackar som har lagts ned har påverkats av den så kallade pumplagen, ett beslut som fattades av den förra, socialdemokratiska regeringen. Resten av nedläggningarna har berott på bensinbolagens rationaliseringar.

Regeringen och Centerpartiet har i stället satsat 150 miljoner i stöd till de bensinstationer som inte har ekonomi att bygga om och därefter ytterligare 30 miljoner i särskilt stöd för att upprätthålla kommersiell service i glesbygd.

Centern driver landsbygdsfrågorna i regeringen. Maud Olofsson presenterade förra året en landsbygdsstrategi med 198 åtgärder för att förbättra förutsättningarna för landsbygden.

Vi har också sett till att regeringen nu satsar en miljard på landsbygden. Dessutom görs satsningar på företagare med bland annat sänkta egenavgifter. Det gör till exempel att ett växtodlingsföretag i Mälardalen som odlar på 200 hektar kan få minskade kostnader med 50 000 kronor per år.

Magnus Kindbom

Distriksordförande för Centerpartiet i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons