Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fattigpensionärer får avstå mediciner

Annons

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har kommit överens om slopandet av vinster i välfärden. Detta var det stora nummer som Vänsterpartiet väckte under den förra valrörelsen. Men efter utredningar har det hela stannat vid knappt en halvmesyr.

I förra valrörelsen förklarade Jonas Sjöstedt att vi inte är till salu - vinsterna i välfärden ska bort! Sedan kom han att backa, han hotade att inte delta i regeringens budgetförhandlingar om inte hänsyn togs om vinsterna i välfärden slopades. Nu har mandatperioden snart gått och det blev som väntat, välfärden ska också fortsättningsvis vara vinstbringande.

Speciellt när det gäller vården och omsorgen räcker det inte med att vi solidariskt betalar för detta via skatten. Vi tvingas ständigt att betala avgifter för läkarbesök, mediciner, resor och allt som inte ingår i sjukvård. Det är därför på tiden att även de ständigt ökade avgifterna slopades och överfördes till en allmän skattefinansiering. Det är många fattigpensionärer som inte har råd att köpa de mediciner som de är ordinerade. Därför är det viktigt att en progressiv skattepolitik kommer till, det vill säga att de välbesuttna måste betala den skatt som erfordras och inte smiter undan till sina skatteparadis.

Detta är naturligtvis ett önsketänkande i det samhälle vi lever i.

Kapitalismen har ett starkt inflytande också över den offentliga sektorn, och detta kan endast brytas med övergången till ett socialistiskt samhällssystem. Men till detta tycks också Vänsterpartiet stå främmande. Det går inte att försöka socialisera kapitalismen.

Socialdemokratin har genom tiderna försökt med detta, men har ständigt misslyckats. Detta kommer också Vänsterpartiet att få uppleva. Där har man också slutat att tala om socialisering. Nej, för detta krävs det att folkmajoriteten, det vill säga arbetarklassen, tar saken i egna händer och förverkligar framtidens Sverige.

Detta borde vara huvudfrågan i det kommande valet, men tyvärr lyser den med sin frånvaro.

Sven-Olov Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons