Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel att kunna välja kön på Migrationsverkets utredare

Annons

Varför ska den som utreds av Migrationsverket få önska sig en manlig eller kvinnlig utredare, frågar sig skribenten.

Den svenska regeringen kallar sig i sin propaganda för en feministisk regering. Det finns utländska ministrar som driver med denna feminism, speciellt efter att kvinnliga svenska ministrar tog på sig slöjor i samband med en ceremoni i Iran. Detta kan man kanske acceptera som bosatt i Sverige. Jag tycker emellertid att det är svårt att acceptera att asylsökande migranter numera kan begära att slippa kvinnliga utredare. Detta ger signaler att det är så här som man uppträder i Sverige. Detta kan man göra efter att regeringen lagt till en ny paragraf, 9c, i utlänningsförordningens åttonde kapitel. I SFS 2006:97 står det numera:

"Inför den muntliga handläggningen hos Migrationsverket ska utlänningen tillfrågas om han eller hon föredrar en manlig eller kvinnlig utredare respektive tolk. Utlänningens önskemål ska tillgodoses om det är möjligt."

Denna förordning trädde i kraft den 1 januari 2017.

Det kan ta väldigt lång tid att bygga upp något som sedan kan gå väldigt fort att rasera. Är den svenska kvinnokampen inte mer värd för regeringen än att man signalerar till asylsökande migranter att i Sverige kan kvinnor väljas bort när man så önskar?

Lars-Göran Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons