Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felplacerade kuber

I dag är det inne med kubiska byggnader som exempelvis den offentliga toan och bistron i utkanten av Stadsparken mot Stora gatan.

Annons

Arkitekterna känner tydligen ett tvång att använda samma ”formspråk” som andra i branschen. Annars är man inte trendig och modern. Anpassning till miljön kommer i andra hand.

Var det inte parkdonatorn Sundins vilja att parken skulle förbli park? Det är även beklagligt att naturvårdslagens bestämmelse om nybyggnadsförbud vid sjöar och vattendrag inte har tillämpats.

Många trodde nog att måttet var rågat då den blåa, plastiga och kubiska toan – även kallad Plastmuggen – kom på plats och blev ett dominerande blickfång. Namnet Plastmuggen är för övrigt ett exempel på att folkhumorn är träffsäker.

Men måttet var inte rågat. Nu tronar en ännu större och svart kub i en miljö med byggnader från 1800-talet där det finns inslag av empir, nyrenässans och barock. Något mera malplacerat än den kubiska bistron är svårt att tänka sig. För övrigt påminner den om Kaba (betyder kub) i Mecka, muslimernas centrala helgedom.

Är Plastmuggen och Kaba vad vi i fått som ersättning för de många centrala och vackra monumentalbyggnader som jämnades med marken under det brutala rivningsraseriet på 60-talet?

Några andra egendomligheter: Vårt nygamla konstmuseum – ni vet stället där man månad efter månad har en konstnärlig utställning bestående av en hög begagnade damunderkläder – stället som kryptiskt heter Karlsg. 2.

Enligt personalen får man inte ha en skylt på byggnaden med texten Västerås Konstmuseum. Orsaken lär vara att byggnaden är kulturmärkt. I detta fall råder således maximal estetisk stränghet.

Äventyrsbadet Kokpunkten i gamla ångkraftverket – en stilig industribyggnad ritad av Erik Hahr som svarat för flera monumentala byggnader i Västerås – är snart klart för invigning. Högt uppe på byggnaden och väl synligt sticker det ut några enormt stora och krokiga rör avsedda för en vattenrutschbana. Ett passande namn på byggnaden i nuvarande skick skulle kunna vara Tarmvredet.

I fallet Kokpunkten tycks yrkesesteterna i Stadshuset varit i en särdeles uppsluppen och tillåtande sinnesstämning.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons