Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För snabba med att stämpla Carlforsskas elever

Att kalla skolungdomar som agerar mot rasism för vänsterextrena är överdrivet.

Annons
Polisinsats. En elevprotest mot SD orsakade tumult på Carlforsska i fredags. Foto: Per G Norén/arkiv

Många historier har vänner berättat sedan vårt första gymnasieår började i höstas. Jag hoppades på att få höra härliga berättelser under våra fikastunder, men i stället har de tillfällena den senaste tiden ersatts av ängslan angående skolan.

Ett exempel är nu i fredags, då en protest mot SD:s ankomst på Carlforsska gjordes. Eleverna blev informerade om att ett bokbord skulle anordnas på skolan, vilket vissa elever var beredda att protestera emot. Jag medverkade inte i detta då jag går på en annan skola, men jag har otrolig respekt för de elever som vågade yttra sina åsikter framför både lärare, rektorer och politiker.

I en av tidningarna som skrev om denna händelse, klassade valgeneralen för Centerpartiets ungdomsförbund eleverna som ”vänsterextremister”. Vänsterextremist är, anser jag, ett väldigt starkt ord, lite väl hårt för att användas mot skolungdomar som helt enkelt beskrev för politikerna att Carlforsska är emot rasism.

Händelser som denna gör mig rädd. Numera får man tänka på vilka åsikter man uttrycker då de kan väcka provocerande tankar som kan leda till att man blir klassificerad av samhället. Det är ofattbart lite vi kan göra i vårt ”demokratiska och fria” samhälle utan att bli politiskt stämplade. I stället för att bli stöttade av samhället, politiker och skolan blir våra åsikter avslagna av högre makter, som ironiskt nog är avsedda för att hjälpa oss mot bättre framtid.

Jag hoppas att folk inser att vi ungdomar är Sveriges framtid och att vi borde uppmuntras till att möta den i stället för att förgäves behöva kämpa för att få behålla den jämlikhet som gör Sverige så unikt!

Carlforsska lärde mig i fredags att vi tydligen inte längre har rätt att uttrycka våra åsikter i skolmiljö utan att riskera avstängning. Den yttrandefrihet jag var så stolt över att vi hade, har ersatts av fikastunder med provocerande samtal om vilket ofantligt steg i fel riktning Sverige har tagit!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons