Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förtroendeläkarna är jäviga

Något som försäkringskassan inte redovisar klart i debatten om våra sjukpengar är förtroendeläkarnas helt väsentliga bedömning.

Annons

Trots att ibland fler än en specialistläkare i samma ärende uttalat sig om den sjukskrivnes sjukdom yttrar sig förtroendeläkaren oftast till den sjukskrivnes nackdel. Om nu förtroendeläkaren enligt gällande regler skall göra sin bedömning på skriftliga handlingar utan att ens träffa patienten är det, i de ärenden jag har kommit i kontakt med, märkligt att förtroendeläkarens bedömning nästan alltid fäller avgörandet.

Här föreligger en anmärkningsvärd jävssituation som sällan observeras, det vill säga förtroendeläkaren är betald av Försäkringskassan och har då uppenbarligen större anledning att gå i deras ledband än att vara objektiv. Handläggaren gömmer sig sedan bakom förtroendeläkarens yttrande.

Försäkringskassans personal och ledning framför numera i tv att det är poli-tikernas fel för i stort sett alla ärenden som dyker upp i massmedia. För mig är det uppenbart att Försäkringskassans personal använder förtroendeläkarens subjektiva yttrande i sin bedömning och ägnar alltför stor möda till att neka folk deras ofta helt rättmätiga ersättning.

Den som är sjuk har av naturliga skäl mindre kraft att ta tag i sina egna ärenden än friska personer. Detta borde nog både politiker och Försäkringskassans handläggare ta hänsyn till i sina bedömningar.

Bengt G Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons