Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt stank från soporna

Annons

Veckovis sprids en vedervärdig, sur, stank över Västerås, bland annat den 7-9/2 och det räcker att bara kolla vindriktningen för att inse att stanken kommer från Mälarenergis skorstenar. Sannolikt är de boende i Hammarby och Bäckby värst drabbade.

De ansvariga hos Mälarenergi har försäkrat att de har åtgärdat luktproblemet. Det räcker med ett normalt fungerande luktsinne för att konstatera att påståendet är en lögn. Har de ansvariga i Mälarenergi och ansvariga politiker tappat sitt luktsinne? Den vidriga stanken är ju bara toppen av ett isberg i sophantering. Anställda hos Mälarenergi fick, enligt lokala media, bonuspengar till julen. Fick de i samma kuvert yppandeförbud (=munkavle) om de miljöfaror, som Mälarenergis sopimport innebär, i hantering i hamnen och i anläggningen? Kan det också vara så illa, att eftersom Mälarenergi importerar tonvis med sopor, tar "gemene man" sig rätten att nedskräpa naturen utan samvetskval?

Grattis Lennart Klaar till utmärkelsen " Västeråsaren 2017"! Jag vill också ha ett vänligare Västerås men även ett Västerås fri från Mälarenergis vidriga stank och dricksvatten från Mälaren utan gifter.

Raili Tommila, läkare

Svar direkt: Vi har varit tydliga med att vi hela tiden jobbar hårt för att inte sprida lukt från vår avfallsförbränning. Det har aldrig handlat om en quick fix för att lösa luktfrågan. Det handlar om att vi måste följa rutiner och vidareutveckla våra processer för att minimera risken för driftstörningar. Om vi har misslyckats med detta vid något tillfälle ber vi om ursäkt. Sedan vi startade vår avfallspanna för fyra år sedan har vi lärt oss mycket och 2017 hade vi färre och kortare störningar än någonsin. Vi vet att det finns fler verksamheter i vår närhet som släpper ut oönskade dofter men dessa kan vi inte påverka.

Insändarskribenten är även orolig för vår påverkan på miljön. Vi har tillstånd från Miljödomstolen att utföra den verksamhet som vi bedriver och vi jobbar hårt med att hela tiden minska vår miljöpåverkan. Länsstyrelsen har i uppdrag att se till att vi sköter oss enligt dessa miljötillstånd och vi håller en god marginal till alla gränsvärden samt följer uppsatta villkor. Om insändarskribenten inte litar på att vi sköter oss kan den vända sig till Länsstyrelsen och höra sig för. De har full insyn i såväl vårt luktarbete som vilka utsläpp som kommer ur skorstenarna på Kraftvärmeverket. 

Magnus Eriksson, tf affärsområdeschef Värme, Mälarenergi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons