Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gallring blev kalhyggen på Gryta

Annons

Tog en promenad i morse runt Solrosgatan och Lavendelvägen på Norra Gryta. Jag har sett granavverkningen pågå ett tag nu, runt hela Önsta-Gryta och antar att det händer på fler områden i Västerås. Jag förstår att gallring ingår i skogsvård, men att man just nu selektivt tar bort varenda stor/halvstor gran som finns, får mig att undra över rimligheten. Är det att dra in pengar till kommunen på granvirket månntro? Vad kan syftet med denna skövling av just granar vara?

Det är ett nästintill kalhygge i det (förut) stora avlånga skogsområdet längs med cykelbanan Viltstigen mellan Lavendelvägen och Kaprifolgatan. Dit brukar flera förskolor göra skogsutflykter, undrar vad de tycker om att skogen försvann? Var det verkligen meningen att göra kalhygge just där, eller "råkade det bara bli" så? Vet ansvarig på kommun om hur illa det ser ut, annars välkommen att titta med egna ögon.

Men det värsta är: Vad händer där man tar bort storgranarna mellan bostadsområden och vältrafikerade vägar? Jo, ljudnivån blir avsevärt starkare och partiklar och avgaser kommer lättare in. Har man ens tänkt tanken att ta hänsyn till det?

Som tydligt exempel: Kolla in området mellan Grytavägen och Solrosgatan/Lavendelvägen, där många granar finns/funnits. Avverkningen är inte klar där, men man ser väldigt tydligt skillnaden i hur glest det blir där skogsmaskinen gått fram mot hur bra skydd storgranarna utgör där de fortfarande står kvar, en futtig tid till.

Jag hoppas ur djupet av mitt hjärta att en vettig person från kommunen kan pausa denna avverkning för att komma ut och titta hur illa det ser ut/ kommer att bli! Hälsan måste gå före pengar.

Jenny Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons