Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge plats för mer musik!

Jag saknar den breda repertoaren i utbudet i Västerås konserthus.

Annons
Mer sånt! Skribenten efterlyser musik från olika världsdelar i Konserthuset. Bilden: Sverigebaserade världsmusikgruppen Golbang vid en konsert på Världskulturfestivalen i Västerås.Foto: Anders Forngren/arkiv

Till Dag Celsing med flera som bestämmer utbudet av musik på Konserthuset.

Sitter just nu och njuter av akustisk gitarr, spansk folkmusik. Då går tankarna åter till vårens program på Västerås konserthus. I inledningen står: Välkomna till Västerås konserthus – palatset med musikliv för alla!

Den bilden tycker jag inte alls stämmer. Det är stort utbud av stand-up-komiker, pop-sångare och klassisk musik, där Sinfoniettan naturligtvis tar stor plats.

Jag saknar en mycket bredare repertoar; musik och sång från olika världsdelar och olika musikstilar.

Varför har man slutat med musik i foajén, ett mindre, intimare sammanhang? Musik har även en social funktion.

Jag ser med avund på Uppsalas konserthus bredare utbud. Skrev till er tidigare och föreslog att ni skulle ta efter deras koncept med att ha ett husband som spelar någon lördageftermiddag varje månad i foajén och bjuda in några hemliga gäster. Fritt inträde, man får köpa mat och dryck.

Jag har varit där ett par gånger och då har det varit fullproppat med folk. Hur populärt som helst! Jag tror det även här finns musiker och andra som skulle vilja hålla i något liknande.

Det behövs mer kreativa möten med musik!

Västerås måste återta platsen som en rik musikstad! Därför önskar jag och många med mig; mer lockande musikalisk bredd och olika forum för det.

KERSTIN Å LIND

SVAR: Vi ska försöka bredda oss

Västmanlandsmusiken har uppdraget att driva Västerås Konserthus och tillhandahålla ett brett utbud för alla invånare i stad och län. Jag blir glad när vi uppmanas att bli ännu bättre när det gäller folk- och världsmusik. Jag vet att vi har en stor publik för musik från olika världsdelar och här är det angeläget att vi har ett stort och varierat utbud.

Kerstin Å Lind påpekar att Sinfoniettan tar stor plats. Det är riktigt. Orkesterns andel av utbudet ökar när musikernas anställningsgrad ökar. Det är en politisk fråga. Vad gäller pop och stand-up så styr marknaden, publikens efterfrågan och de intäktskrav som våra ägare ställer på oss. Dessa evenemang arrangeras av externa produktionsbolag och ger Västmanlandsmusiken viktiga intäkter.

Uppsala Konsert och Kongress AB har ett fantastiskt utbud av musik men jämförelsen håller inte. Det bolaget har gått med förlust på omkring 15 miljoner kronor per år sedan det invigdes. Västmanlandsmusiken har sin ekonomi i balans. Avslutningsvis: vi ska göra vad vi kan för att ytterligare öka bredden i Konserthuset och dessutom se om vi kan återuppta serien ”Musik och mat i foajén”.

Dag Celsing

Direktör för Västmanlandsmusiken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons