Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giftig aska kan läcka ut

Det är konstigt att Mälarenergi kör sin aska till Norge där den slutförvaras på ett sätt som är långsiktigt osäkert.

Annons
Ifrågasätts. Den aska som blir kvar efter avfallseldningen vid Mälarenergi borde förvaras på ett bättre sätt, anser skribenterna. Foto: Staffan Bjerstedt

Mälarenergis importerade sopor innehåller cirka 35 procent vatten enligt uppgifter som erhållits från företagets konsulter. Det måste åtgå ganska mycket torrt bränsle (ofta biobränsle) för att koka bort detta vatten. Vad innebär det nettoenergimässigt?

Högbytorp i Bro är Ragnsells anläggning för slutförvaring av flygaska från förbränningsanläggningar av avfall. Ingen aska från avfallsförbränning som lämnats till Bro lämnar denna anläggning

Det är konstigt att Mälarenergi inte lämnar sin aska till Ragnsells i Bro där den hanteras på ett säkert sätt. I stället kör man den till Norge som också har en avsevärt sämre slutförvaringsmetod och där gift spills ut i havet enligt experter vi pratat med. I Norge ingjuts flygaskan i gips via ett svavelsyrebad. Gips är långsiktigt osäkert då det kan släppa gifter i kontakt med bland annat vatten.

I Bro konstaterade man att flygaskan är så giftig att den kan inte användas till något annat än deponi. Bottenaskan som levererats till Högbytorp är också av den gifthalt att den heller inte kan användas till något annat än deponi. Högbytorp har gjorts helt fri från vattenläckage.

Ragnsells experter konstaterar med sin marknadskunskap att sopförbränningen och ännu mer materialåtervinning är på sin höjdpunkt. Snart finns inga sopor att erhålla och slutsatsen är att Mälarenergi måste hitta inhemska bränslen eller dra ned på värmekonsumtionen genom energieffektivisering.

Man måste också ställa sig frågan om fortsatt eldning av importerade sopor kommer att löna sig när alla komponenter inräknas i efterkalkylen och om det inte i totalen blir billigare med inhemsk biomassa från skog och åker.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons