Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Girigbukar utan gränser

Annons

Finansmannen Roger Akelius har skänkt 100 miljoner som hjälp till Haiti-katastrofen. Han gjorde väldigt tydligt att han inte lät bidraget gå till Röda Korset, då han starkt ogillade den arvodering som utgår till organisationens högsta ledning, ordföranden Bengt Westerberg och generalsekreteraren Christer Zetterberg. Bägge uppbär årslöner runt miljonen (den ene strax under, den andre strax över) och därtill generösa fallskärmsavtal.

Själv har jag långt ifrån några miljoner att avvara, men någon hundring blir det väl då och då till vissa plusgirokonton och någon tjuga ibland i framsträckta bössor. Men jag har också av precis samma skäl som Akelius valt bort Röda Korset.

Girigheten i vår tid har som bekant fått sådana proportioner, att ingenting längre borde förvåna. Men att ”hygglige Bengt”, humanismens ikon och liberalsocialismens klarast lysande stjärna under den aktiva politikerperioden, också hade snärjts i girighetsgarnet, det kom som en stor och otrevlig överraskning.

Den omåttliga arvoderingen för ett jobb, som må anses värdefullare än många andra, men som ändå inte är särskilt krävande eller riskfyllt är inte mindre än ett hån, dels mot alla dem som jobbar helt ideellt för organisationen, ofta med stora insatser av sin fritid, dels och inte minst mot dem som lämnar sin tiokrona i bössan eller skickar sin hundralapp till insamlingskontot.

Att minska våra bidrag, som jag hoppas att fler skall göra, till organisationen kan kortsiktigt uppfattas som en bestraffning av de många goda krafter inom Röda Korset som oförskyllt drabbats av girigbukar.

Förhoppningen är att fotfolket i organisationen och även de som beslutat om dessa fantasiarvoden skall dra slutsatsen, att dessa herrar skadar verksamheten genom sitt rofferi och därmed göra sig av med dem eller omförhandla. En upprensning av löner och fallskärmsavtal är av nöden, om organisationen skall återvinna förtroendet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons