Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör slut med MP och bryt blockgränserna, Stefan Löfven!

Annons

Statsminister Stefan Löfven i årets 1 maj-tåg, tillsammans med Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande Malmö.

Opinionsmätningarna inför riksdagsvalet nästa år talar sitt tydliga språk. Såväl Socialdemokraterna som Moderaterna har sjunkande siffror, medan skillnaden mellan de traditionella blocken, de rödgröna och alliansen, är mycket liten. Risken är stor att man efter 2018 års val hamnar i samma dödläge som efter senaste valet, då det var omöjligt att skapa en majoritetsregering på grund av Sverigedemokraternas starka valresultat och oviljan att samarbeta med dem. Någon ny “decemberöverenskommelse” lär det knappast bli; den var ett hån mot de principerna för en parlamentarisk demokrati och bör snarast glömmas.

Socialdemokraterna har låst sig fast vid ett samarbete med V och MP och ser just nu inte ut att kunna behålla regeringsmakten utan deras stöd. V är ett vänsterkonservativt parti som har låst sig fast vid att lösningen på alla problem finns i en stor, helst växande offentlig sektor. Detta gäller numera även Miljöpartiet. Även om partiet från början inte var uttalat socialistiskt, har det i praktiken blivit det.

Som läget är nu är S förhindrade från att tillåta nya, moderna lösningar inom skola, vård och omsorg, eftersom V så hårt motsätter sig privata utförare och "vinster i välfärden", även i fall då detta skulle ge lägre kostnader för skattebetalarna.

Vad kan då Stefan Löfven göra? Det rimliga är att söka bryta upp blockgränserna, till exempel genom förhandlingar med liberalerna. Annie Löf lär knappast vara intresserad, hon hoppas kanske själv bli statsminister en dag

Sverre Haukeland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons