Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis busstrafik måste granskas

Annons
Sala planerar att införa gratis busstrafik 1 april.

Gratis är inte alltid gott, och sällan gratis på riktigt. Det gäller i hög grad den ”gratis busstrafik”, som Sala nu planerar införa 1 april. I stället för att brukarna betalar, står kollektivet för hela notan över den kommunala skattesedeln.

Att kollektivtrafikresandet ökar när avgiften är noll får närmast ses som självklart, men liksom SA:s ledare påpekar, så är det inte givet att det främst är bilister som lockas av lägre priser. För att attrahera vanebilister - den klimatmässigt viktigaste gruppen - är det möjligt att kostnaden för nolltaxan ger större effekter om den investeras i bekvämare bussar, högre turtäthet, realtidsupplysning eller annat som gör det trivsammare och enklare att ta bussen.

Kommunalrådet har rätt i att ifrågasätta hur relevanta andra städers erfarenheter är för Sala. Varje situation är unik och frågan är relativt outforskad.

Mindre kontroversiellt är att avgiftsfri kollektivtrafik kan vara rätt väg att gå i väl genomtänkta och avgränsade områden. Östersund valde till exempel att låta bussen vara gratis för ungdomar, vilket var en ganska liten kostnad eftersom gruppen dels är begränsad, och många ändå får busskort av kommunen. Vi ser nu att detta lett till minskat bilskjutsande, särskilt helgtid, men också att cyklandet minskat. Västtrafik har en liknande satsning på äldre vilket avlastar färdtjänsten och därmed minskar andra kostnader. Sala kommunstyrelses ordförande Gunnarsson tycks vara inne på liknande resonemang (SA 18/12) ), med tankar framför allt om Salas omfattande gles- och landsbygd där taxorna hittills varit höga och bussen mycket oftare skulle ersätta bilen än cykeln. Carola Gunnarsson tycks också framför allt måna om de som har det ekonomiskt knapert, och då måste man hålla med ledarskribenten Sakine Madon att nolltaxa på bussen är ett trubbigt instrument.

Kommunalrådet har rätt i att ifrågasätta hur relevanta andra städers erfarenheter är för Sala. Varje situation är unik och frågan är relativt outforskad; få kommuner har nolltaxa, de som har det har ofta genomfört andra förändringar samtidigt vilket gör det svårt att veta vad som var nolltaxans resultat. Dessutom får man nog anta att de som infört nolltaxan gärna vill att resultaten ska vara positiva. Det ger resonerande personer som Gunnarsson ett särskilt ansvar för Salas beslut; säkerställ att det granskas externt, utan skygglappar och med beredvillighet att justera så att utfallet blir så positivt som möjligt för brukare, för kommunen och för klimatet.

Mattias Goldmann, VD, den gröna och liberala tankesmedjan Fores

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons