Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grotesk SVT-granskning av Svenska kyrkan

Kyrkominister Stefan Attefall lanserade uttrycket ”beröringsskräck” för en tid sedan. Det har sin motsvarighet i ”homofobi”.

Annons

Båda uttrycken påvisar en oförmåga att hantera det man inte förstår och därför känner en viss främlingskap inför.

I vårt sekulära samhälle är beröringsskräcken påtaglig när det gäller kristen tro och därav följande etiskt förhållningssätt. Anledningen är att under senare årtionde har människor blivit sig själva nog och därmed marginaliserat tron på Gud. Man klarar sig så bra ändå, tycker många. De som ändå behåller och förnyar tron betraktas med misstänksamhet. Och allra mest misstänksamma är media, den tredje statsmakten.

Det tar sig ibland rent groteska uttryck, som nu senast SVT-programmet Uppdrag granskning. Där ville man till varje pris avslöja präster i Svenskas kyrkan som homofober. Med dold kamera och en påhittad hjälpsökande som sökte själavård för att bli fri från sina, enligt honom själv, felaktiga homosexuella tankar.

Nu skulle man visa att här huserar mörkermän som varande homofober. Deras homofobi verkade dock inte vara av den art som tv-teamet hoppats. Prästerna gjorde bara det som den kristna tron bjöd dem. På den falske hjälpsökandes begära bad man till kyrkans Herre om den hjälp som efterfrågades, och skildes sedan åt. Motsvarigheten, homofobi, existerar också, men inte alls på det sätt som Uppdrag gransknings folk försökte påvisa. Jag tycker man skall lägga märke till att det sällan är kristna, eller för den delen kristdemokrater, som startar en debatt om de ”underlivsfrågor” vi blir beskyllda för att driva. Vi blir oftast provocerade av media och/eller politiska motståndare för att sedan kunna placera etiketten homofob på oss.

När det gäller UG:s försök att placera homofobi i själavården, när det i stället är omtanke med en bön om hjälp som är aktuellt, krackelerar hela historien för dem och de visar därmed på den beröringsskräck som florerar. Bättre underlag vore inte fel.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons