Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haddad: Visst spelar politik roll för skolans resultat

Annons

Jag delar inte Åke Burmans åsikt att utbildningsministerposten ska avskaffas. Skolan är den absolut viktigaste frågan, de fallande skolresultaten måste bli en valfråga, det gäller nationellt som i Västerås efter åtta misslyckade år med Socialdemokraterna. Det är politiker som avsätter budget och följer upp resultaten och när detta inte sköts måste väljarna kunna utkräva ansvar. Självklart spelar politik roll.

När jag var kommunalråd 2006-2010 lyckades vi höja skolans resultat, vi minskade kraftfullt barngruppernas storlek i förskolan - nu är det ju precis tvärtom. Det krävdes satsningar på resultatuppföljning, fler behöriga lärare, åtgärder mot skolket och fler yrkes-och lärlingsutbildningar i gymnasiet för att stoppa avhoppen.

Nu sjunker resultaten igen i grundskolan, rektorer stångar sig blodiga för att få extra resurser för att klara sitt basuppdrag. Det kan gälla behov av en kurator eller en speciallärare. Liberalerna menar att det krävs omfattande reformer och jag för gärna in mer erfarenheter från Finland som jag besökt flera gånger. Där kan inte vem som helst bli lärare, kraven är höga, man lyckas attrahera de bästa.

Vi har lagt om lärarutbildningen och infört lärarlegitimation, men fortfarande är konkurrensen låg. Därför krävs bättre arbetsmiljö och löner, stöd så att läraren kan ägna sig åt undervisning men vi måste också återupprätta lärarnas auktoritet. Läraren ska bestämma i klassrummet, inte elever eller föräldrar. Liberalerna menar också att mer måste göras för arbetsron. För mycket stök, fortsatta problem med mobbning där skolan agerar för lamt och ingen systematisk uppföljning av skolket gör uppdraget svårare.

Ska vi lyfta resultaten måste det bli ett stopp på besparingarna, fler satsningar på lärarna, kompetensen som på fler ämnesbehöriga. Vi vill också att staten över tar ansvaret för skolan, det är uppenbart att kommunaliseringen inte var rätt väg.

Roger Haddad (L)

Riksdagsledamot från Västerås

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons