Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll till höger och undvik kaos

Annons

Jag håller fullständigt med Lars-Göran Nilsson och alla andra som påpekar att cyklister och fotgängare båda lämpligen skall hålla till höger på en gemensam cykel och gångbana. Gör vi inte det är resultatet att trafiken löper osmidigt, med irritation och i värsta fall krockar och skador som följd.

Att en del fått för sig att gå på vänster sida tror jag beror på att man felaktigt extrapolerat den regel som på goda grunder gäller för körbanor, också till cykelbanor. Detta är emellertid helt fel, för där råder en helt annan trafiksituation. På en gemensam cykel och gångbana finns fyra trafikflöden: Cyklister i en riktning, fotgängare i samma riktning, cyklister i motsatt riktning samt fotgängare i motsatt riktning.

Om vänsterregeln tillämpas kommer två av dessa trafikflöden att kollidera. Som cyklist har jag då vid samtidigt möte med en cyklist och en fotgängare inget annat val än att stanna. Fortsätter jag rakt fram krockar jag med fotgängaren, och försöker jag väja till vänster krockar jag med cyklisten. Om däremot cyklister och fotgängare färdas på samma sida kan jag när jag hinner upp en fotgängare samtidigt som jag får möte, sakta in bakom denne och invänta fri sikt för omkörning. Precis så som sker i den övriga trafiken. Att detta självklara förhållande skall vara så svårt att förstå för en del är verkligen en gåta.

Christer Albäck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons