Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har Mälarenergi fått mät-dille?

Annons

Vattenmätare av äldre årsmodell.

I veckan var det dags att byta fjärrvärme- och vattenmätaren. Bytet var aviserat men inget nämnt om att vattenmätaren skulle bli fjärravläst med radiosändare av den typen som finns i el- och fjärrvärmemätaren. Kunderna får därmed tre radioenheter i huset. Även de befintliga el- och fjärrvärmemätarna som installerades för cirka 10 år sedan skall så småningom uppgraderas till wifi-enheter. Inget om detta hittas på Mälarenergis hemsida.

Nu skickar el/fjärvärrmemätarna en loggfil med timmesmätning till Mälarenergis central en gång per dygn och vattenmätaren läses av manuellt, men snart kommer tre nya wifi-mätare sända högfrekventa mikrovågor dygnet runt. Inte bara behovet är påhittat, man ursäkter sig gärna med "allt blir mycket enklare och billigare", utan även livslängden blir kortare än för de gamla mekaniska vattenmätarna. Fjärrvärme har i alla fall blivit mycket dyrare för slutkunden. Varför skulle vattenförbrukningen behöva läsas av regelbundet (sekundvis avläsning är möjligt)?

Det är en guldgruva för tillverkarna av dessa mätare som Mälarenergis kunder kommer att betala med fakturan och på sikt med hälsan. Lagen man åberopar är följande och gäller endast elmätningen: Förordning (1999:716) om mätning, beräkning och rapportering av överförd el.

Behåll den befintliga typen av vattenmätare, återgå till icke fjärravläst fjärrvärmemätare och behåll den fjärravlästa elmätaren med befintlig teknik.

Erik

Svar från Mälarenergi: Mälarenergi jobbar för att bygga framtidens samhälle och det gör vi bland annat för att underlätta för våra kunder. När vi byter ut en befintlig vattenmätare, vilket görs var tionde år, så ser vi alltid till att uppdatera till den senaste tekniken. De nya mätarna går precis som du skriver att fjärravläsa. Det här innebär att mätvärdena automatiskt skickas in till oss via radiokommunikation (inte wifi).

Tidigare behövde du som kund själv titta på din mätare, fylla i ett kort och skicka in till oss, eller gå in på vår hemsida och fylla i dina mätvärden. Med de nya mätarna kommer du som kund också att kontinuerligt kunna följa din vattenförbrukning och få faktura på den mängd vatten du faktiskt använt.

Tidigare fick du en faktura på uppskattad förbrukning och sedan en korrigerande slutfaktura.

De nya vattenmätarna upptäcker även läckage. Detta kommer att hjälpa dig som kund att upptäcka läckor i tid.

All teknik vi använder är CE-märkt och följer det internationella IEC-direktivet vilket innebär att alla elektriska parametrar i de mätare vi använder ligger inom korrekta nivåer.

Du skriver också att livslängden på den nya mätarna kommer att bli kortare men vi beräknar att de nya mätarna har samma livslängd som de gamla.

Mer om information om våra vattenmätare hittar du på malarenergi.se/vattenmatare.

Johan Tonde, Enhetschef – Elnät Marknad & Mättjänster, Mälarenergi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons