Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heder åt Mimer som satsar på skamfilad byggnad

Annons

Efter att läst insändarsidan i lördags och det som Karl-Erik Andersson skrivit så tyckte jag att det var dags att ge en annan bild också. I princip alla insändare har varit av mycket kritisk/negativ karaktär sen affären med Mimers köp av Gasklockan 10 i hörnet Björnövägen-Kungsängsgatan offentliggjordes. Givetvis så är det bra att vi bryr oss om våra skattepengar men jag tycker Mimer får oförtjänt mycket stryk i media enligt mitt sätt att se på saken.

Först och främst så är jag glad att någon äntligen tagit vid och gör fastigheten attraktiv, det läget förtjänar ett annat ansikte. Har varit en skamfläck i cirka 20 års tid.

Trots allt så är det knutpunkt mot stationsområdet, Östra hamnen, Lillåudden, Kokpunkten samt Öster Mälarstrand. Flera har haft idéer tidigare men inte kunnat slutföra dessa då det varit för komplext och kostsamt. En stor besparing för skattebetalarna är ju att i fastigheten kommer det finnas gemensamma ytor såsom reception, personalmatsal, konferensrum, bilpool med mera.

Dessutom så frigörs de ytor där man är hyresgäst idag som då kan attrahera nya företag att komma till Västerås samt att det till vissa delar även blir bostäder som Västerås behöver.

Om siffrorna som framkommit är 50 miljoner kr för förvärvet och 250 miljoner kr till att renovera, anpassa och bygga till en våning, så landar slutsumman på 300 miljoner kr för 22 000 kvadratmeter kontor. En hiskelig summa för gemene man men i ett fastighetsperspektiv så är det inte fantasier utan en realitet. Det ger en massa möjligheter om man finner rätt hyresgäster och det har Mimer onekligen lyckats med.

Allför ofta så spricker kalkylerna i byggprojekt med runt 15-20 procent fördyring och i så fall landar notan på 345-360 miljoner kr för dessa 22 000 kvadratmeter kontor. Det innebär att kostnaden per kvadratmeter kontor landar på cirka 15 600-16 300 kr inklusive mark. Det är ett väldigt bra pris då nyproducerade kontor kostar i storleksordningen 20 000-25 000 kr per kvadratmeter exklusive mark. Har man dessutom fått en marknadsmässig hyra och långa hyreskontrakt på 80 procent av ytorna som Mälarenergi, Vafab och Fibra förhyr så är det en kanonaffär för Mimer!

Och i och med det så kan Mimer fortsätta investera i bostäder som det allmännyttiga företag det är och västeråsarna blir därmed också vinnare över tid.

Bosse Karlsson

ägare av kommersiella fastigheter i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons