Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre rysk gas än tysk brunkol

Annons

Brunkolskraftverk Weisweiler mellan Aachen och Düren i Tyskland

Ett tillägg till Richard Appelboms ledare i VLT 3/2: Tyskland är idag, tvärt emot vad många inom miljörörelsen basunerar ut, en av Europas största miljöbovar. Koldioxidutsläppet i Tyskland är ca 10 ton per invånare och år, Sveriges släpper i jämförelse ut ca 4,3 ton.

Utsläppen minskar endast marginellt beroende på Tysklands felaktiga beslut att stänga ned fossilfri kärnkraft och ersätta den med ökad elproduktionen i koleldade kraftverk eftersom de alternativa energikällorna inte räcker till. Tyskland har installerat vindkraft och solpaneler med en märkeffekt klart över det totala elbehovet. Ändå står vind-, sol-, och bioenergi totalt bara för drygt 25 procent av totalbehovet av elenergi.

Nordstream 2 är faktiskt idag det bästa som kan hända för miljön. Vid användning av naturgas skapas ca 200 gr koldioxid per kWh och en del kväveoxid medan vid användning av brunkol ca 740 gr koldioxid per kWh samt sot, svavel, kväveoxider och andra otäckheter. Dessutom blir det stora mängder aska som innehåller tungmetaller och andra otrevliga ämnen.

Ett enkelt sätt för Tyskland att minska sin miljöpåverkan, förutom naturgas, är naturligtvis att återstarta kärnkraftverken och ta dem ur drift allt eftersom alternativa energikällor med tillräcklig kapacitet finns tillgänglig. Sverige skulle dessutom kunna hjälpa till genom att återstarta kärnkraftverket i Barsebäck och leverera fossilfri el till Tyskland och Danmark.Men tyvärr lär vi få fortsätta att hosta (och dö) av partiklar från de tyska och polska kolkraftverk, värmeverk och kolpannor så länge kärnkraftsnedläggningar smäller väldigt mycket högre för miljörörelsen än förbättrad miljö.

Och som lärdom för Sverige, lägg inte ned kärnkraften innan alternativa energikällor med tillräcklig kvantitet och tillförlitlighet finns tillgänglig.

Torbjörn Einarsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons