Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helt obegripligt motstånd mot invandring

Annons

Sverige är känt som ett mycket stabilt land, där etablerade politiska partier dominerar valen. Den socialdemokratiska dominansen under nästan hundra år varit närmast total. Men då och då sker det överraskande förkastningar, därför att en enda politisk fråga, oftast påhejad av massmedia, fått dominera den politiska debatten, och därmed valresultatet och regeringsfrågan.

Det började på 1970-talet, då Centerpartiet och Thorbjörn Fälldin kom till makten, tack vare rädslan för kärnkraften. Nu har vi fått rädslan för utlänningen. Frågan är inte om, utan när partiet skall komma in i en framtida regering. Utvecklingen är snarlik Fremskrittspartiet i Norge.

Själv finner jag motståndet mot invandringen helt obegriplig. Hela svenska folket har förfäder som någon gång invandrat till skandinaviska halvön. Självklart kan man ha synpunkter på de förmåner som vi alla som bor här har rätt till. Systemet är inte invandrarnas fel, men några kan ha lockats hit av det. Vi måste ändå kunna skilja mellan de som flyr från krig och de som kommer av rent ekonomiska skäl.

Det kan inte vara något problem för ett rikt land som Sverige att ta emot några tiotals tusen människor varje år. Tvärtom, det vore bra för ekonomisk tillväxt. Fattigare länder har tagit emot många fler, till exempel har Turkiet tagit två miljoner från Syrien genom avtalet med EU, och utfattiga Bangladesh hjälper Rohingya från Myanmar. Då Portugals kolonier i Afrika blev självständiga år 1975, flydde en miljon till Portugal.

Sverre Haukeland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons