Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolor godkänner studenter men kunskaperna är det sämre med

Annons

En viktig kvalitetsförbättring för högskolestudenters kunskap är att slopa betalning för hur många som går igenom kurserna, så kallad genomströmning. Istället bör enbart en ersättning utgå för hur många studerande som kursen är planerad för och det möjliggör för lärarna att slippa de negativa effekterna av ekonomiska pressen från omgivningen. Idag är det problem med att individens verkliga kunskap skiljer sig från examensbetyget.

Genomströmningen på kurser är av stor betydelse för institutionernas ekonomi eftersom full tilldelning kräver att studenten examinerar sina kurser. Därmed minskar institutionens budget för utbildning vid lägre genomströmning. Detta driver på institutionerna att öka genomströmningen på alla tänkbara sätt (även bra sätt). Jag har arbetat på flera högskolor och har varit med om de dåliga sätten att ”hjälpa till med genomströmningen” och det är ingen skola som erkänner detta!

Jag arbetar idag på en yrkeshögskola och majoriteten av de vi antar till utbildningen är examinerade från olika högskolor. Problemet är att deras kunskap är betydligt lägre än vad deras examensbetyg visar och då blir ”uppförsbacken för brant och lång”.

Jag hoppas att politikerna ändrar på den ekonomiska modellen så fort som möjligt för högskolorna. Se till så lärarna på högskolorna slipper påverkan av den ekonomiska modellens avigsida. Ingen är vinnare och denna varningssignal har funnits ett tag.

Lennart Lindh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons