Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag fortsätter att mata fåglar!

Annons

Mata, men utan att stressa, råder skribenten.

Svar på Olle Stenbergs insändare och fråga om mat till småfåglar (7/3).

I många år har människor matat småfåglar med solrosfrön och jordnötter utan att forskare kunnat se några skador av det. Jag matar året om och under de år som varit insektsfattiga har min trädgård sjudit av liv och fågelungar medan man på andra ställen endast haft döda fågelungar i holkarna på grund av svältande fågelföräldrar. Så jag fortsätter mata med gott samvete tills forskning enigt visar vad vi ska mata med.

Nyligen fick vi höra att vi inte ska mata änderna med bröd, men bara för något år sedan så kunde forskare förklara fågeldöd vid kusterna med att de led av B-vitamin brist, något som änder inne i samhällen inte hade på grund av brödet och därmed högre överlevnad.

Min egen åsikt är att vi genom att mata änderna med några brödbitar här och där leder till stress, änderna får springa fram och tillbaka men kanske aldrig får en bit. Stress kan leda till hjärtproblem, åtminstone hos människor, det är nog många forskare överens om. Jag tror alltså att stress, snarare än brödet i sig, leder till sjukdomar för änderna. Mitt tips vid andmatning är därför att tärna upp brödet hemma och ösa ut snabbt, alternativt hälla ut en rad med bröd på marken, så att fler änder får plats och möjlighet att äta, istället för att kasta ut bitar en och en. Ingen raketforskning men sunt förnuft.

Annalena Hellström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons