Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag slänger de matlådor jag tvingas köpa

Annons

Någon halvfabrikatföda fanns inte i vårt barndomshem. Allt gjordes från grunden. Kokboken hade mor i sitt huvud. Jag var alltid med i köket och grundade min egen och ärvd matkunskap.

Vart har den svenska husmanskosten tagit vägen? Orkar ingen längre stå i köket, finns inga traditioner kvar, vad är hembakat bröd?

Jag är bara 52 år men bor på ett av kommunens omvårdnadsboenden. Man hyr en liten etta men bor först jour i sex månader innan man får eget kontrakt. Det är en salig blandning: missbrukare, dementa, ja människor i alla åldrar. De flesta behöver hjälp med att få sin mat serverad.

Några förstår inte att man ska äta, några missbrukare anser sig inte hungriga eller i behov av mat. Sedan är vi några personer vet hur vi vill ha det och kan laga till vår egen mat. Vi har rutiner för att tillgodose dagens kostintag. Nu har jag bott här på Tallbacken våning 1 i cirka två månader. Vi får matlådor varje dag, vi har skrivit på detta avtal då kommunen kräver det av oss. De första veckorna tyckte jag att det var skönt, men att varje dag äta halvfabrikatmat utan en enda grönsak och värma i mikrovågsugn är inget jag önskar.

Maten ser ut som sådan sörja som ges till grisar. Ingen smak, ingen färg, ingen variation och så vidare. Ska vi ha en liten burk med färska grönsaker måste vi betala mellan fem och tio kronor per dag på vad "maten" kostar oss, 47 kronor. Maten blir uppvärmd tre gånger och då kan vem som helst räkna ut att det inte finns något av det kroppen kräver varje dag, inte ens tarmarna har något att arbeta med. Då krävs extra vitaminer samt inköp av allt inom hushållsintaget då vi ska vara självförsörjande. Hur tänker kommunen? Jag kastar numera mina matlådor.

Vägrar äta sådant som till 85 procent ser ut som om någon har spytt på tallriken. Vi är ett antal personer som anser och gör samma sak. Vi går till affären och köper fräsch mat att tillaga själva samt frukt och grönt.

Jag bor liksom andra själv men trots mina handikapp gör jag nyttig svensk husmanskost. Detta gör nu att mina matkostnader blir dubbelt så dyra på grund av dessa påtvingade matlådor som jag absolut inte vill ha. Vi som har en dålig ekonomi redan får inte pengar över till kläder, fika, äta ute, köpa något till boendet och så vidare.

Låt dem som behöver/vill ha sina matlådor varje dag få det, men jag anser mig inte behöva betala. Matpengar ska inte hamna hos inkasso/kronofogden.

Jag vill slippa vitaminer i tablettform. Är utbildad kokerska och har jobbat med det. Jag vet vad jag pratar om.

Vad och hur tänker ni nu göra ni på kommunen? Jag byter min matlåda mot er mat i 14 dagar, vad tror ni om det?

Önskar ett snabbt svar och nya regler.

Zussan S.N.

Svar: För att få lägenhet på Tallbacken behövs ett biståndsbeslut enligt Socialtjänstlagen. För att vi som utförare ska kunna fullfölja vårt uppdrag från Individ- och familjenämnden, vilket bland annat innebär att ett mål mat om dagen är obligatoriskt, får du som boende skriva på en överenskommelse vid inflyttning där detta framgår.

Överenskommelsen ska vara till hjälp för dig liksom våra övriga boenden inom verksamheten. Vi har kontaktat leverantören och framfört dina synpunkter.

Det är beklagligt att du upplever att maten som levereras inte har den kvalitet som du önskar. Du får gärna kontakta mig för ytterligare dialog.

Ulf Johansson, enhetschef Tallbacken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons