Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalklinbanan måste bevaras

Kalklinbanan mellan Köping och Forsby står inför ett akut rivningshot. Om det skulle sättas i verket förloras ett betydelsefullt och särpräglat industrihistoriskt minnesmärke för alltid.

Annons

 Denna långa linbana är den enda i sin helhet bevarade och står som representant för en transportform som tidigare var tämligen spridd inte minst i Bergslagen. Den är ännu fullt intakt och körbar och om dess industri- och kulturhistoriska värde kan knappast något tvivel råda.

En rivning skulle också medföra en annan förlust, nämligen möjligheten att utveckla linbanan som besöksmål och – i samarbete med andra – etablera den som en viktig turistattraktion. I Köping-Uttersbergs Järnvägs museiförening arbetar vi med att utveckla vårt järnvägsmuseum i Köping till en levande museijärnväg och vi har sett ett samarbete med bland annat linbanan framför oss.

I Köping med omnejd skulle ett teknikhistoriskt besöksområde med stor potential kunna bli verklighet. Om några år kunde en besökare exempelvis på en och samma dag åka ångtåg, besöka – och kanske åka med – linbanan och bese Bil- och teknikhistoriska samlingarna. Det kunde rentav arrangeras rundturer. Ett sådant område skulle sakna motstycke och tvivelsutan bli särdeles attraktivt. Att frånsäga sig denna möjlighet är synd.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons