Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan vi strunta i fler val?

EU-valet hade liksom folkomröstningen i Surahammar lågt valdeltagande. Behöver vi inte bry oss om EU-valet heller?

Annons

Hörde en radiointervju i P4 samt läste Jackie Mehrs artikel i VLT om folkomröstningen i samband med EU-valet.

”Resultatet var inte oväntat. Men jag tycker inte att det ger någon helhetssyn över medborgarnas vilja när valdeltagandet är så lågt, säger kommunalrådet Britt-Inger Fröberg (S), som ser det som uteslutet att riva upp nedläggningsbeslutet”. Av artikeln framgår att ja-sidan fick 1141 röster, nej-sidan 517 röster, 218 avstod och 25 var ogiltiga.

Valdeltagandet i kommunen uppgick i EU-valet till 40,4 procent. I Virsbo röstade 43,1 procent, i Ramnäs 41,5 procent i Surahammar Bruket och landsbygden 41,4 procent, i Dalskogen 38,9 procent och i Skogslund 38 procent (enligt Aftonbladet 26 maj).

Man kan säga att EU-valet också bör betraktas som ointressant eftersom det valet inte heller ger någon helhetssyn över medborgarnas vilja när valdeltagandet är så lågt. I Sverige som helhet låg valdeltagandet på 48,9 procent, och ungefär samma eller lägre gäller för hela EU.

Med andra ord, ska man följa fru Fröbergs tankar är inte heller EU-valet något att bry sig om, det låga valdeltagandet ger ju ingen helhetssyn över medborgarnas vilja. Strålande fru Fröberg, strålande socialdemokratiska partiet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons