Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens svek mot vikarierna

Annons
Timvikarier i vård och omsorg vet aldrig om de har jobb nästa månad, framhåller skribenten.

Funderar du på att utbilda dig, precis som jag gjorde och många med mig? En utbildning som tog mig 1,5 år och lite till, för något jag brann helhjärtat! Tänk om och tänk en gång till innan du börjar utbilda dig inom vården. Arbetsförmedlingen och kommunen säger att behovet av undersköterskor är stort samt att man inte behöver gå utan arbete. Så är inte fallet och den ”fula” verkligheten är en annan. Det går till ungefär så här:

- Du börjar som timvikarie, där du kan jobba allt från 1 timme till heltid. Det beror på hur många som är sjuka eller vilka som vill ha semester.

- Du ska slåss om tider med ett stort gäng andra vikarier och fördelningen av tider är många gånger orättvis. Även outbildade ska få tider.

- Att få en rad eller ett schema existerar knappt, så det kan du nästan se dig i stjärnorna efter!

- Trygghet med att veta att du kommer klara dig nästa månad? Det kan du också se dig i stjärnorna efter, du har ju skrivit på ett avtal som faktiskt kan innehålla 0 procent nästa månad!

Tacka vet jag privata utförare inom vård- och omsorg! Där slipper du gå flera år som vikarie iallafall. Där kan du visa att du är en själ som brinner för att hjälpa andra människor och få en anställning eller ett schema mycket fortare än hos de kommunala utförarna. Hos de kommunala kan du gå som timvikarie flera år nämligen. Men tänk dig för – de privata utförarna finns inte i massor och de kommunala utförarna utnyttjar med fula anställningar utan någon form av trygghet, här i den ”fula” verkligheten!

Besviken invånare och utbildad vikarie

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons