Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiker snabba att hojta om moral

Annons
Leif Östling

Förre Scaniachefen Leif Östling uttryckte sig lite oförsiktigt när “Paradisläckan” avslöjade att han placerat kapital i EU-landet Malta för att undgå svensk beskattning.

När det sedan visade sig att penningplaceringen inte var olaglig, började kritikerna – i världens mest sekulariserade land – ropa på moral.

I takt med att moralens väktare – kyrkan – bereds allt mindre möjligheter att “fostra folket” söker lagstiftarna i ökande takt täta juridikväven.

Uppfattningen finns att det som inte i lag är förbjudet – är tillåtet, trots att lagstiftningen är ofullkomlig och motsägelsefull.

Som ett sammanträffande måste det väl ses att finansministern Magdalena Andersson, strax efter paradisläckan, offentliggör ett nytt lagförslag att skattesmitare skall bötfällas.

Att Leif Östling som Scanias vd i 18 år, har viss erfarenhet att se mängden pengar i förhållande till nyttan som ett mått på effektivitet, må vara honom förlåtet.

Om politiker på samma sätt kunde tala om hur mycket pengar det går åt i samhällsbudgeten, skulle säkert lojaliteten med skattesystemet öka betydligt. Men politiker är fenomenala på att hela tiden hitta på nya verksamheter att spilla skattepengar på.

Komikern och underhållaren Hasse Alfredson hittade en gång på ett förenklat system för självdeklarationen: “Hur mycket har ni tjänat? Hur mycket har ni kvar? Skicka in det!”

Önsketänkande för politiker!

Träbocken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons