Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågavlönade jobb blir dyra för alla oss andra

Annons
Regeringen och näringslivet ska i samverkan ordna jobb åt dem som har svårt få arbete. Bilden: statsminister Stefan Löfven.

Det har länge talats om att alla bör ha rätt till arbete för sin egen försörjning. Det sistnämnda är dock inte det viktigaste, det viktigaste är att ha ett arbete. Visst är det bra med en lön, men om den sedan går att leva av är tydligen av underordnad betydelse.

Både regeringen och även LO säger att de nytillkommande jobben ska ge en lön som det går att leva av. Detta låter förhoppningsfullt, men vi får se hur det går.

Både regeringen och näringslivet har tydligen kommit överens om att utanförskapet på arbetsmarknaden måste åtgärdas. Åtgärderna innebär att både staten och näringslivet i samverkan ska ordna fram jobb åt alla de över 20 000 som befinner sig i utanförskap på arbetsmarknaden.

När det gäller betalningen för dessa arbeten ska staten betala en del och näringslivet en annan del. Här har dock näringslivet ett förbehåll, nämligen att arbetsgivaravgiften sänks, nämligen en ren skattesänkning.

Det blir förmodligen staten som får betala merparten av denna kostnad.

Och var ska då staten ta pengarna ifrån? Jo, naturligtvis genom höjda skatter. Detta betyder att vi över skatten ska betala löner till alla dem som arbetsköparna inte behagar att anställa. För arbetsköparna är arbetslösheten lönsam, för de bestämmer vilka som ska anställas eller inte.

Så någon lösning på arbetsmarknadens utanförskap går inte att finna, särskilt om vi själva, särskilt då flertalet av oss lönearbetare redan är utsatta för lönesänkningar och dessutom kanske tvingas betala högre skatt för att de som befinner sig i utanförskap ska finna ett jobb. Vi som trodde att det var arbetsköparnas skyldighet att betala löner som det går att leva av måste nu tänka om. I synnerhet som att lönesänkningar kommer att sprida sig över hela arbetsmarknaden.

Sven-Olov Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons