Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär känna invandrare – kanske får du bättre förståelse då

Annons
Ur svensk lag. Foto: Janerik Henriksson / TT

Det är inte problemfritt när tusentals människor kommer till Sverige på flykt undan krig och förtryck, särskilt när de kommer från avlägsna och för oss främmande kulturer.

Men om de inte fått komma till ett land med fred, frihet och välstånd – vad vore alternativet? Våld, förödelse, förföljelse och, för många, ytterst sett död.

När tiderna var hårda i Sverige för drygt 100 år sedan ”flydde” över en miljon svenskar till bland annat USA. Och de blev mottagna och accepterade där. Nu är det vår tur.

Vår familj har berikats mycket av vänner med ursprung i Kurdistan, Irak, Syrien, Afghanistan, Gambia med flera länder. Vi hade nog aldrig orkat plugga så hårt, skaffat så bra utbildningar och jobb eller tagit så väl hand om våra äldre anhöriga som de gör. De är angelägna om att göra rätt för sig och betala tillbaks till Sverige vad de fått. Genom dem har vi lärt oss mycket. Vi är alla människor, olika men ändå så lika.

Vi önskar att signaturen ”En förbannad Alexander” (7/1) kunde få tillfälle att lära känna några av de som kommit till vårt land. Det skulle säkert skapa en större förståelse för varför de lämnat sina hemländer. Och hur ska vi kunna räkna med att människor från helt andra kulturer ska lära sig ”det svenska” om bara ”staten” ska ta hand om det?

Det är när vi möts som vi lär oss att leva tillsammans. Vi kan inte tro att invandrings- och integrationspolitiken ska lösa allt.

Västeråsare med goda erfarenheter

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons