Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt nyanlända vårstäda i Västerås

Annons

Dags att ta upp gruset.

Nu när snön har lämnat marken fri och istäcket blir allt tunnare, har jag ett förslag på ytterligare ett vårtecken. Varför inte redan nu åka ut och samla upp gruset som ligger på alla cykel- och gångbanor? Det brukar ofta dröja många veckor innan någon börjar samla upp det – varför vänta?

Det går ungdomar, nyanlända och vanliga svenska som inte har ett arbete. Varför inte sätta ihop grupper, där till exempel en nyanländ som har påbörjat sina SFI-studier och kanske tagit sig till SFI D kan arbeta tillsammans med en eller flera svenskar, uträtta något praktiskt och få en slant för det. AF och deras så kallande kompletterande aktörer kan väl samverka i det här och inte tjata om vems plånbok pengarna ska komma ifrån.

Vinsten är nog mångfalt större än kostnaden i det här fallet. Någon får lite extra pengar och kan fylla på sin cv med lite mer arbetslivserfarenhet, någon annan får tillfälle att träna på den kanske allra svåraste delen i språkinlärningen, den talade delen.

Så sent som i lördags träffade jag en SFI-elev, som på många sätt har kommit in på ett bra sätt i det svenska samhället. Den enda han saknade var fler tillfällen att träffa svenskar för att förbättra sin muntliga kommunikation. Med mitt förslag ökar chansen att unga får en stärkt självkänsla, bättre privatekonomi – och att våra gator blir lite mindre dammiga.

Petbre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons