Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarlig elproduktion

Kärnkraftsindustrin får stöd från klimatdebattörernas koldioxidmantra, tekniker som anser att det går att bygga helt säkra kärnkraftverk och säker avfallsförvaring, kortsiktiga ekonomiska kalkyler och vår mänskliga kortsiktighet.

Annons
Säkert? Forsmark och övriga kärnkraftsanläggningar bör avvecklas, enligt skribenten. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Allt detta ger en fortsättning av livsfarlig elproduktion och allt större mängd av kärnavfall som vi måste leva med under 100 000 generationer. Vi kan tyvärr inte backa tiden, men däremot minska riskerna, framtida kostnader och mänskligt lidande.

1967 och några år framöver slutförvarades små mängder av låg och medelaktivt kärnavfall i en ”säker” saltgruva (Asse, Tyskland) tyvärr var den inte säker och nu gräver man upp avfallet för en kostnad av 60 miljarder kronor. Kostnader för landområden som inte kan beträdas kommer bli allt större.

Ett område med radie 30 kilometer runt Tjernobyl är i stort sett tomt på boende, man rekommenderar max fem timmar i området för de som underhåller skydden mot det högaktiva avfallet under cementen och kanske kan man flytta tillbaka om 20 000 år.

En fråga som vi bör ta ställning till nu är om vi ska planera en avveckling eller ett brutalt snabbstopp efter en olycka (tyvärr är den sannolik). Senaste allvarliga tillbudet i ett svenskt kärnkraftverk var i maj 2013 (Forsmark, reaktor 3) då reservströmmen i reaktor inte gick i gång automatiskt vid ett strömavbrott.

Det är omöjligt att avveckla alla kärnkraftverken på en gång utan att det ger svåra störningar på samhället, eftersom de producerar el under vinternatten när det inte blåser.

Därför hoppas jag att politikerna beslutar att bygga ut de kvarvarande älvarna, kraftfullt stödja alla sätt att spara el och sluta bli påverkade av elkraftindustrin. Enbart att bygga vindkraftverk räcker inte som vissa tror, man måste vara säker på att det finns kraft när vi behöver den och det kan betyda att även några kolkraftverk måste finnas som backup under korta tider.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons