Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mälarenergi: Nödvändigt att slopa kolet

Annons

Ingemar Andréason ställer en mycket intressant fråga i sin insändare i VLT den 12 april när han undrar vilket bränsle som ska användas i Kraftvärmeverket för att värma västeråsarna i framtiden. Vi har idag en flexibel produktionsanläggning med en bra bränslemix med flera olika sorters förnybara – men också återvunna – bränslen som uppkommit i samhället. Idag är vi beroende av kol när vädret är som kallast. Kolet används i anläggningar som är mer än 50 år gamla. När vår nya anläggning Block 7 är klar 2020 kan vi helt sluta använda kol och olja som bränsle och stänga ned de gamla anläggningarna. Det är en utveckling som är nödvändig för miljöns skull.

Det som händer i branschen med utvecklingen av nya fordonsbränslen baserade på olika trädråvaror är mycket viktig för oss alla. Transporterna på vägarna ökar och koldioxidutsläppen från dessa minskar inte i den takt som förväntas. Ingemar har därför helt rätt i att Mälarenergi i framtiden kommer att få ytterligare konkurrens om bränslet.

För att kunna klara sådana situationer jobbar vi strategiskt med att hitta alternativa lösningar, nya leverantörer och med att finna råvaror som inte lämpar sig för just fordonsbränsleproduktion. Utvecklingen på bränslemarknaden och även samhället i övrigt är något som vi följer mycket noggrant för att kunna ta bra och långsiktiga beslut gällande framtiden för vår anläggning men också energiproduktionen överhuvudtaget.

Magnus Eriksson

Tf Affärsområdeschef Värme, Mälarenergi AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons