Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många nyttjar Hässlösundets skridskobana

Annons

Insändarskribenten tycker inte att kommunen ska hålla isbanor ”för en handfull entusiaster”. Vår 34-åriga förening och långfärdsskridsko i allmänhet syns sällan i media så jag kan förstå att man glömmer bort att Västerås ligger vid Mälaren även vintertid. Vi har nästan 1 000 medlemmar och är därmed en av de största idrotts- och friluftsföreningarna i Västerås. I Sverige finns cirka 30 000 - 35 000 medlemmar i det nationella Skridskonätet. Antalet utövare är säkert mer än tio gånger så många eftersom det årligen säljs åtminstone 100 000 par långfärdsskridskor.”Allmänhetens skridskoåkning” och ”Isbanor i stadsdelarna” är för närvarande de mest efterfrågade sidorna på Västerås stads hemsida.

Det finns flera exempel på välbesökta plogade sjöisbanor runt om i Sverige. Norrvikens bana är ett samarbetsprojekt mellan Sollentuna och Upplands Väsby kommun där man plogar och hyvlar banor med flera olika längder. Banan är Sollentuna kommuns mest besökta fritidsanläggning. När Vikingarännet gick på plogad bana mellan Uppsala och Stockholm förra vintern var det 3000 deltagare. Många tusen andra åker på banan under andra dagar på året.

Västerås stad har ca 30 skridskobanor, förutom Hässlösundet, som sköts av kommunen . De kostar tillsammans ca 800 000 kr. Hur mycket Hässlösundets bana kostar vet jag inte, men för några år sedan var det en artikel i VLT där man kommit fram till att banan i Hässlösundet var billig i drift jämfört med andra idrottsanläggningar. Billig drift och många utövare gör att en satsning på banan i Hässlösundet förmodligen är bland det billigaste kommunen kan göra för att stimulera friluftsaktiviteter. Genom att stimulera en friluftsaktivitet som långfärdsskridsko, som lämpar sig för alla åldrar, bidrar vi till friskvård och det blir en investering som ger friskare och gladare kommuninnevånare.

Bengt Stridh

Ordförande Långfärdsskridsko i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons