Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mansväldet i kommunerna måste bort

Under julhelgerna har SVT:s nyhetsredaktion granskat sammansättningen av kvinnor respektive män i kommunala bolag. Statistiken är nedslående och vi politiker är sällan bättre än de privata företagens bolagsstyrelser.

Annons

I privata börsbolag är 20 procent av styrelseledamöterna kvinnor jämfört med kommunala bolag där 25 procent är kvinnor. I hela 35 svenska kommuner finns ingen kvinna alls bland de ordinarie styrelseledamöterna i de kommunala bolagen. Totalt i Sverige innehas nästan 90 procent av VD-posterna i kommunala bolag av män.

Det finns även mycket att göra här i Västmanlands län som är ett av de sämsta i landet. Här finns inte en enda kvinnlig VD och åtta av tio styrelseledamöter är män.

I en tid där allt fler politiker med rätta höjer rösten för att det privata näringslivet ska börja värdesätta kompetens i stället för kön är det dags att partierna agerar. Detta gäller också folkpartiet liberalerna. Hela 81 procent är män av dem som representerar (FP) i kommunala bolagspresidier runt om i Sverige.

Detta duger inte och måste förändras.

Jämställdhet kommer aldrig av sig själv och det krävs målmedvetna feminister för att göra skillnad. Och det går att göra skillnad här och nu för att låta fler kvinnor på lika villkor ges möjligheten att få styra och leda kommunala bolag.

- Varje parti kan lokalt starta en kvinnobank dit partiaktiva kvinnor kan bli nominerade och anmäla sitt intresse för att sitta i olika kommunala bolag.

- Ha som regel att alltid nominera både en kvinna och en man till olika uppdrag.

- Uppmuntra aktivt såväl kvinnor som män att våga bryta könsmönster i val av kommunala bolag/nämnder. Män hamnar i regel i traditionellt tunga” bolag där pengarna finns medan kvinnor oftare finns på ”lättare” uppdrag med färre karriärvägar såväl uppåt som inåt i partierna.

Vi i partierna från höger till vänster måste sopa rent framför egen dörr. Det går inte att kritisera mansväldet i näringslivet på ett trovärdigt och tydligt sätt om de folkvalda själva är lika dåliga på jämställdhet i de kommunala bolagen. Gräv där ni står!

förbundsordförande Liberala Kvinnor och riksdagsledamot (FP)

Birgitta Ohlsson,

ordförande Liberala Kvinnor i Västmanland och ordförande Folkpartiet liberalerna i Fagersta,

ledamot i Fredrika-Bremer-Förbundet

Anita Lilja-Stenholm,

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons