Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med "hen" förnedras min barnatro

Annons
Ingen hen enligt insändarskribenten.

Erik Jersenius tydligförklarar i VLT Jesu roll, enligt många människors tro och Svenska kyrkans troslära. Min barndoms gudstro förnedras in i Jesu namn av ordet hen! Jesus är en han - en alldeles makalös man, skriver Erik Jersenius.

För pluskunder: Erik Jersenius artikel.

Ett skäl att människor inte längre känner sig hemma i kyrkan är att de inte längre förstår kyrkan och dess användande av nya moderna ord. Kyrkan är byggd på tradition! En gudslära som berättar sin egen tro, sin egen historia: Den tro jag lärde känna i Frälsningsarmén, som juniorsoldat. Den är på avvägar med att benämna Jesus som hen.

Det är ett sätt att förnedra någon annan människas egen tro med sitt eget nya uttryck hen, i någon sorts modern naivism. Antagligen tror man att Svenska kyrkan skulle få fler medlemmar, att visa på att Svenska kyrkan "hänger med i tiden". Det genom att benämna min barndoms kompis för hen.

I juletid så firar vi att det föddes ett gossebarn, av kyrkan benämnt Jesus Guds son. Jag känner i dagsläget att h e n är inget för min egen ordlista. #rörinteminbarndomskompis;Jesus kristus. Jag känner mig sviken i min grundtros föresatser och historieskrivning. Kyrkan sviker människors tro.

Jag är helt främmande för kyrkans utsvävningar. Jag är ännu så länge medlem i Svenska kyrkan, men funderar på vad den kyrkan utför och hur den hanterar Jesu historieskrivning, hur den hanterar min kompis, Jesus Guds son och hur det påverkar mitt medlemskap med sina uttalanden.

Ett stort tack till Erik Jersenius, kulturchef på VLT. Din artikel gav mig ett lugn av att jag inte är ensam.

Kenneth Tillenius

Pensionär, .f.d.medlem av Sveriges Författarförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons