Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mimers försäljning kan bli dyr för hyresgästerna

Annons

Kommunala fastighetsbolaget Mimer i Västerås säljer ut delar av sitt fastighetsbestånd, totalt två fastigheter på Axel Oxenstiernas gata och två på Puddelugnsgatan, båda på Bäckby, samt på Skallberget vid Bellmansgatan och Karlfeldtsgatan. Sammantaget gör det 749 lägenheter.

Tidigare hade Mimer förklarat att utförsäljningen av deras fastigheter var ett sätt att anskaffa kapital för att klara nyproduktionen. Nu är det ett annat ljud i skällan då Mimer anser att en samverkan med andra fastighetsägare gör att ett område mår bra av ett flertal fastighetsägare i samma område. Mimer får inte bli för dominant, enligt dess vd Mikael Källqvist.

I samband med försäljningen vill Mimer låta påskina att det inte ska påverka hyreskostnaderna för de boende.

Någon risk för att det blir hyreshöjningar med nya ägare bedyrar Mimer att det inte kommer att bli. Mikael Källqvist förklarar att hyresgästernas kontrakt gäller intill att den nye ägaren tar över. Men hur blir det sedan? Då blir det säkerligen andra förutsättningar och förhandlingar om hyreshöjningar.

Det som köparna av Mimers fastigheter fått betala kommer förmodligen att läggas på hyresgästerna i Mimers försålda lägenheter. Deras strävan är att höja hyrorna till den som gäller för Mimers nyproduktion med nya men ännu högre hyror. Så ämnar man uppfylla det stolta målet att skapa en bostadsförsörjning till låg och rimlig hyra. Där har fastighetsägarna och hyresgästerna helt skilda ekonomiska intressen.

Sven-Olov Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons