Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, inte ännu ett ufo!

Vad är det för fel på arkitekter, och med dessa lierade politiker?

Annons
Byggplaner. Vid Bryggargården planeras bostadshus med 29 lägenheter. Varför ska det vara så svårt att rita hus som passar in i miljön? undrar skribenten.               Källa: Olov Gynt/White Arkitekter. Illustration/Montage: Daniel Guerra/VLT

Efter att ha skapat Sveriges fulaste stadskärna på 60- och 70-talet i Västerås trodde man att de hade besinnat sig. Bortsett från det ufo som man sänkte ner bland de kvarvarande stackars hukande trähusen i centrum, och som blev arbetsplats för denna tidnings anställda, har det varit lugnt ganska länge. Skrapan byggdes ju i alla fall i huvudsak på en parkeringsplats, liksom de nya bostadshusen längs Stora gatan som dessutom passar bra i denna miljö.

Nu gör de dock comeback. En glaskub till restaurang tyckte man skulle passa bra invid ån mitt emot de vackra husfasaderna som kantar ån på andra sidan bron (eländet står som bekant redan där).

På biskopsgårdens tomt ska man låta ett nytt ufo landa och Bryggargården ska man rama in med futuristiska hus som ser ut som ett resultat av brainstorming på det coola arkitektkontoret. Jag hoppas innerligt att man inte genomför dessa planer utan månar om de få vackra miljöer som fått vara i fred för arkitekternas lekstuga. Varför ska det vara så svårt att rita hus som är vackra och passar i sin miljö? Leka kan ni väl göra med era modeller.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons