Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nekas servicelägenhet – trots stort behov av vård

Annons

Sven-Olov Degerman skriver om att han och hans hustru fått avslag på ansökan om servicelägenhet. Hemtjänst räcker, enligt Västerås stad.

Det kan knappast vara obekant att antalet äldre ökar och att bristerna i omsorgen för dessa måste åtgärdas.

Det har rapporterats att 66 lägenheter i servicehus för äldre står tomma. Inte ens de som har uppnått en ålder av 85 till 90 år kommer ifråga för att kunna bo i en sådan servicelägenhet.

Det bär emot att behöva klaga i egen sak då min fru och jag är i strängt behov av en bättre service på äldre dagar. Men eftersom det är många andra som befinner sig i samma situation har jag fattat pennan för att framföra mitt klagomål.

Min fru och jag är i strängt behov av en förbättrad äldreomsorg, men vår ansökan om att få flytta till servicelägenhet. Birgitta, min fru, har balansproblem och har flera gånger ramlat i hemmet. Hon lider också av ganska svår demens och har dessutom dålig hörsel. Hjälpmedel som hörselapparater förbättrar inte hennes dövhet.

Birgitta har tidigare behandlats vid Västerås sjukhus för blodpropp i benet som var på väg till lungan. För detta går hon nu under medicinering. Också jag är i ständigt behov av sjukhusvård eftersom jag har drabbats av cancer i urinblåsan, diabetes och minskad rörelseförmåga. Allt detta talar för att vi båda är i behov av en omsorg i högre grad än vad hemtjänsten kan tillhandahålla.

Tyvärr har vår biståndsansökan avslagits och man menar att det kan räcka med den omsorg som hemtjänsten kan ge. Detta är ingen kritik mot hemtjänsten, men vi upplever hur de tvingas arbeta under tidspress, och omsorgsutövandet blir i minsta laget.

Allt detta väntade vi inte oss då ålderdomen slog till. Både min fru och jag har uppfyllt våra plikter under vårt aktiva liv, betalat skatt och är besvikna över alla bortglömda gamla, ett undangömt utanförskap i vårt samhälle.

Sven-Olov Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons