Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu avlivas minkarna – med plågsamma metoder

Annons

Pälsdjursindustrin innebär att djur föds upp och dödas enbart för att människor vill klä sig i deras pälsar. Djuren hålls i små burar och deras levnadsvillkor skiljer sig mycket från det liv de är anpassade för. I Sverige dödas varje år cirka en miljon minkar enbart för sin päls. Dessutom hålls ett mindre antal kaniner främst för pälsproduktion. Hållningen av rävar avvecklades 2001, då strängare regler infördes, och chinchillafarmningen gick 2014 samma väg.

Sverige exporterar det mesta av den päls som produceras och den päls som säljs i Sverige är i stället importerad från andra länder. Djurrättsorganisationer över stora delar av världen vittnar om svåra lidanden för djuren som sitter i små nätburar samt djur som fångas i bensax.

De minkar som föds upp för sin päls i Sverige lever hela sina liv i små gallerburar. De flesta dödas vid ett halvårs ålder. Burarna är uppställda intill varandra i långa rader. Över dem finns ett tak men inga väggar. Burarna är 30 x 90 cm stora och 45 cm höga. Vissa farmer har också en öppning till en mindre bur på taket, så kallad "etagebur". Under november-december dödas alla minkar utom de som ska användas i avel . De dödas genom att placeras i en låda som fylls med koldioxid. Inandning av koldioxid är plågsamt och dödandet kan ta lång tid.

Glädjande är att många butiker inte längre säljer päls med tanke på det höga pris djuren får betala.

Ni butiksägare som fortfarande säljer denna produkt, hur resonerar ni?

Eric Lindström

Medlem i Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons