Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya hus vid Oxbacken försämrar miljön

Annons
Nya hus planeras vid Oxbackens centrum.Illustration: Tovatt architects

När vi gjorde vårt val av boendemiljö valde vi att inte bosätta oss "mitt i stan", där husen är höga och står tätt. Vi valde att satsa på en bostadsrätt i bostadsrättsföreningen Skogåsen, Åsgatan 2-4. De tre huskropparna planerades i slutet på 40-talet och placerades så att så många lägenheter som möjligt skulle ha solljus och fri sikt mot söder och Mälaren. Man placerade dem med så mycket utrymme som möjligt mellan husen, för att skapa ett gemensamt grönområde där och därmed minimal insyn mellan lägenheterna. Eftersom högsta bygghöjd i kvarteret i detaljplanen är 10,5 meter är det också fritt från insyn från omgivande byggnader nedanför åsen.

Vi valde att bosätta oss på promenadavstånd från centrum, alltså utanför Cityringen, och tyckte att det var väl värt uppförsbacken från centrum och de extra pengar man fick betala för utsikten.

Vid valet 2014 valde vi politiker, som vi trodde skulle föra vår talan och lyssna på våra åsikter och utveckla Västerås, som vi västeråsare vill ha det. Vi valde inte politiker för att de ska tala om för oss, vad vi ska tycka och tänka om vårt boende.

Därför kan vi inte stillatigande acceptera, att man trots våra protester, vill försämra vår boendemiljö och därigenom vårt välbefinnande och hälsa genom att bygga ett hus med upp till sju våningar (mer än dubbelt så högt som nuvarande 10,5 meter) och som dessutom ligger närmare våra husgavlar i söder! Detta i ett kvarter där inget hus är mer än fyra våningar högt. Varför ska Kata 22 och 23 sammanföras med den nya detaljplanen för Oxbackens centrum på andra sidan Hammarbygatan? Behåll den gamla detaljplanen för vårt kvarter dit Kata 22,23 hör och ge i stället tillstånd för en något högre nybyggnad – men inte högre än övriga byggnader i kvarteret!

Vi anser att man av rent ekonomiska skäl väljer att inte ta hänsyn till oss i den befintliga boendemiljön. Vi är besvikna på våra politiker!

Anders och Gunilla Ljusterdal

Boende i Brf Skogåsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons