Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Önstabranden: Orimligt att ge unga ekonomisk fotboja i 50 år

Annons
Fem pojkar som brände ned Önstaskolans idrottshall krävs på 30 miljoner kronor av försäkringsbolag och kommunen.

Det är ett tufft beslut för de fem ungdomar som krävs på 6 miljoner var i skadestånd, men det kan kosta staten mycket mer på sikt. Dessa fem som agerat dumt och ogenomtänkt och förhoppningsvis kommer de aldrig mer att elda inomhus.

De har nu en tuff livsresa framför sig. Om man lägger en räntefri amorteringsplan på denna enorma summa, säg 50 år, så kommer de att vid 67 års ålder ha betalat 10 000 kr/månad under hela sina vuxna liv.

Exakt hur ett gäng 17-åringar med studiebidrag och studielån när de utbildar sig skall kunna betala 10 000 kr/månad vet inte jag, inte heller hur de ska känna motivation till att all disponibel inkomst i resten av arbetslivet skall gå till denna skuld. För dessa fem är livet slut innan det har börjat. Även anhöriga måste lida oerhört.

Sverige skryter med att vi inte har dödsstraff, men vi är världsmästare i att döda folk ekonomiskt. Nu har i alla fall kronofogden säkrat många tjänster för åren framåt.

Om de inte skall gå under så bör någon form av tidsbegränsning sättas, så dessa fem kan se någon slags framtid. Annars så har dessa straffats hårdare än många mördare. 50 år med ekonomisk fotboja ser inte bra ut.

Jag är inte för att de skall gå helt ostraffade ur detta, men de kommer att behöva hjälp om de skall slanta upp 30 miljoner. Tror inte ens Lyxfällan kan motivera dessa killar, risken är att de skiter i allt och blir till en större samhällsbelastning än vad de varit hittills och då kommer dessa fem att kosta oss (staten) miljoner om året i fångvårdskostnader.

Fyrbarnspappa

► Vill du diskutera detta? Just nu pågår en livlig diskussion på vår Facebooksida.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons