Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna kapellet för andakt

Annons

Skribenten saknade ett öppet kapell vid Östra kyrkogården. Bilden är från Hovdestalunds kapell.

Enligt årets almanacka inföll Alla helgons dag lördagen den 4 november. Den dagen går man gärna till en anhörigs grav för att sätta ljus och vintersmycka den.

Tidigare har år har den följts av en liten andakt i kapellet på Östra kyrkogården. Men detta år möttes man bara av en stängd dörr in till kapellet. Musik på söndagen, dagen efter, annonserades.

Säg inte att det saknades präster, kyrkfolk. Med lite fantasi och omtanke kunde en eller två personer placerats i kapellet som husvakter och de kunde till exempel spela enkla cd-skivor eller dylik lämplig musik och man kunde efter gravsmyckningen gå in för en stilla andaktsstund. Men nej: en stängd järndörr!

Ska inte alla kyrkorum behandlas lika? Någon tyckte uppenbarligen annorlunda. Vem och varför?

Gerd Waller

Svar direkt: Hej Gerd. Tråkigt att läsa om din upplevelse under allhelgonahelgen. Det är givetvis alltid en strävan för Svenska kyrkan Västerås att möjliggöra öppna kyrkorum för sorg och eftertanke på så många platser som möjligt, framför allt en helg som denna.

Samtidigt har Västerås domkyrka öppet kl 9-17 alla dagar året om. Andakten i Östra kapellet som du nämner, har legat på söndagen kl 14 i många år och var inget plötsligt byte i år. Däremot tackar jag varmt för dina tankar och förslag och tar dem med mig i planeringen inför nästa års allhelgonahelg.

Johan Sköld, präst och chef, Västerås domkyrka

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons