Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orättvist om Friedrich Hayek

Kommentar till Alf Bergströms insändare ”Högerns ideologi i verkligheten” (VLT 16/3) Den bild av nobelpristagaren i nationalekonomi 1974, Friedrich von Hayek, som Alf Bergström målar upp (som varande en elitistisk, oempatisk, ja rent ut sagt ond människa) stämmer inte med den bild som framträder ur andra biografier om honom.

Annons

Jag befarar att de bestickande citat som Bergström lägger i Hayeks mun antingen är dåliga översättningar eller tagna ur sina sammanhang.

Visst är det sant att Hayek förespråkade en annan samhällsmodell (stort utrymme för marknaden, liten statsapparat) än den som tillämpas i Sverige, men det gjorde han av en väl underbyggd övertygelse om att hans modell är bäst på att leverera lycka och välstånd, även till sämre lottade.

Det faktum att likatänkaren Milton Friedman blev nobelprisad bara några år senare (1979) för ett liknande tankebygge måste väl tolkas som att Hayek inte var helt ute och cyklade.

Jag är övertygad om att Hayek och Friedman hade rätt, varför jag hoppas att Bergströms farhåga – att Reinfeldt Co är inspirerade av Hayek – är sann.

Vidare finner jag Bergström orättvis när han anklagar Alliansen för alla industrijobb som försvunnit – och kommer att försvinna – i Sverige.

Detta är resultatet av att sossarna dominerat svensk politik sedan 1932, med en politik som slagit ut privat bransch efter bransch och jobb efter jobb med höga löner och höga skatter som verktyg.

Den enda sektor som vuxit är den offentliga, men där skapas ju inga ekonomiska resurser.

Den tröga supertanker som svensk ekonomi är försöker nu Alliansen lägga om kursen för, men då får man gå försiktigt fram, annars får man kritik från sådana som Bergström.

BO C PETTERSSON

Småföretagare Västerås

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons