Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orealistiskt ta bort fossila bränslen

Annons

Det finns cirka 6 miljoner personbilar i trafik i Sverige. Antalet ökar varje år! Sedan tillkommer också alla transportfordon. En ungefärlig uppskattning visar att den fossila bränslekostnaden blir 200 miljarder. Därav tar staten in skatt på cirka 120 miljarder, förmodligen mer. Om de högt flygande miljövisionerna blir verklighet, det vill säga att inga fordon skall drivas med fossila bränslen år 2035, så försvinner denna säkra inkomst. Hur skall den ersättas – för det måste den nog?

Staten och kommunerna får ju också höga kostnader för att leverera det ökade behovet av elenergi. Att tillgodose detta behov med ökande leverans från fossila värmekraftverk kan ju ej bli tillåtet. Att i detta sammanhang nämna ordet kärnkraftverk är naturligtvis för en grön politik helt uteslutet. Hur skall antalet elstolpar räcka till i glesbygden?

En grön politiker säger: Vi måste lära oss att spara. Lättare sagt än gjort! Min tro är att kostnaden för elenergi måste ökas dramatiskt för att statens inkomster skall kunna bibehållas.

Tro nu inte att jag i princip är emot elbilar, tvärtom. Men jag efterlyser lite mer realism i framtidsplanerna. Sverige med sina 10 miljoner invånare vill föregå med gott exempel vilket ju är lovvärt. Men vad händer i alla andra länder? Dessa är nog inte lika ambitiösa. Vi är ju ett mycket litet land. Därför finns det gränser för vad man kan begära av innevånarna. Kanske någon grön politiker i denna tidning kan förklara för mig hur problemen skall lösas. Svara på detta och inte på något annat!

Sven Olof Blomster

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons