Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimlig avgift för ledsagning

Annons

En fast avgift för ledsagning föreslår skribenen.

Margaretha Winberg ska göra en översyn av socialtjänstlagen för att bland annat minska skillnaderna mellan kommuner. I samband med detta vill jag framföra synpunkter på hur orimliga egenavgifterna för ledsagning genom socialtjänstlagen är i Västerås. Själva avgiften för ledsagningen är inte en fast avgift, utan du betalar per timme enligt taxan för hemtjänst, för närvarande 202 kronor per timme.

Transporten till sjukhuset sker med sjukresor, vilket gör att samåkning med andra resenärer utökar restiden och därmed ledsagningsavgiften. Annat som också ökar på avgiften är att taxin är försenad, felkörningar, svårigheter att hitta adresser, köer i trafiken i rusningstid, medresenärer som krånglar och är sena ut till den väntande taxin, upplåsning av bommar in till gårdar med mera.

Det är inte rimligt att behöva betala för tid som inte direkt rör själva ledsagningen. Det vore bättre med en fast avgift till exempel 200 kronor och att det finns ett högkostnadsskydd. I många kommuner är avgiften enhetlig och i andra kommuner är ledsagning via SOL avgiftsfri. I vissa kommuner ingår avgiften i högkostnadsskyddet.

Nu kostar min ledsagning till sjukhuset 300-450 kronor per gång. Lägg därtill kostnaden för läkarbesöket 320 kronor och avgiften för sjukresorna 200 kronor. En totalsumma på drygt 900 kronor. Ett par resor i månaden gör att kostnaden känns orimlig.

Det blir också mycket ledtider för ledsagaren genom att hen följer med till sjukhuset och sedan måste ta bussen till hemtjänstkontoret för att sedan nästan med en gång återvända.

Karin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons