Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partiet som försöker lura var fjärde väljare

Annons

Pensionen - alltjämt högre beskattad.

Efter ett långt arbetsliv och nu ett antal år som pensionär så har jag gott om erfarenheter som jag gärna delar med mig av till våra ledande politiker, som i många fall har ringa eller ingen erfarenhet av ett liv utanför politiken.

Jag gissar att det finns många politiker som undrar varför förtroendesiffrorna är så låga. Förtroendet för regeringen var 33 procent vid en Sifo-mätning 2016.

Tittar man på Novus undersökning av förtroendet för partiledarna så är det skrämmande siffror som kommer fram, 2-7 procent anser sig ha mycket stort förtroende för partiledarna, Jimmie Åkesson ligger på 7 procent. Det blir inte bättre när man tittar på hur många som har mycket litet förtroende för partiledarna 19-57 procent och här toppar Åkesson igen.

En orsak är utan tvekan att man lovar mer än man avser att hålla eller på förhand, på goda grunder, borde inse att man inte kan hålla. Ett men tydligt exempel på det är skatten på pensioner.

Läser man Socialdemokraternas program så står det: ” Vi socialdemokrater anser att skatt skall betalas efter bärkraft och välfärd fördelas efter behov”.

Hur kan man få förtroende för ett parti som försöker att lura 25 procent av väljarkåren?Kan det vara så att man menar att pensionärerna tål ett högre skattetryck än de som fortfarande arbetar? Ja kanske om man varit riksdagsman tillräckligt länge.

Nu händer det här ju i Sverige där vi hellre knyter näven i byxfickan än går ut på gator och torg och skriker ut vårt missnöje så det lär ju inte hända så mycket.

Hade man straffbeskattat pensionärerna i Frankrike så hade de stormat parlamentet. Som enda land i världen så sticker Sverige ut med att beskatta de svagaste mest. Skulle vara intressant att vara med när våra beslutsfattare skall förklara för sina gamla föräldrar fördelen med att få en egen skattekolumn med högre skatt när inkomsten minskar på ålderns höst.

Det går ju faktiskt att göra något åt både opinionssiffrorna och skattekolumnerna om man vill och har det politiska modet. Ta bort skattekolumnen för pensionärer och tillämpa samma som för dem som arbetar eller inför en skattekolumn med lägre skatt på pensioner. Lova inte mer än ni har för avsikt att hålla, det är bättre att lova mindre och hålla det man lovar, än att lova massor och bara hålla en bråkdel.

Jan Erik Axman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons