Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen i Västmanland har mycket att bevisa

Annons

Ett gäng tjuvar och skadegörare ger sig in på en parkering i Vallby. De observeras av några boende, mest kvinnor, som ger sig ut för att försöka avstyra det som ser ut som stöldförsök. När de konfronterar busarna, blir mannen i sällskapet nedslagen och misshandlad så att blodvite uppstår (finns dokumenterat på bild). Samtidigt larmar Vallbygruppen polis. När dessa kommer till platsen är busarna naturligtvis borta och (i vanlig ordning?) undkommer de.

I stället för medkänsla och allvarligare försök att få fast brottslingarna får de boende en reprimand av polisbefälet för att de försökt förhindra brottet, sådant kan vara farligt, menar han. Man ska i stället tillkalla polis och i möjligaste mån fotografera och filma händelsen. Larmat polisen och filmat är ju faktiskt precis vad Vallbyborna har gjort, förutom att försöka ingripa. Personer på plats påstår sig ha känt igen åtminstone en i gruppen av förövare, men inte heller det leder någonvart. Allt detta enligt reportage i VLT för kort tid sedan.

Artikel för Plus-kunder: Vallbybor efter misshandeln

Kort efter händelsen är ärendet avskrivet. Varken skadegörelsen eller misshandeln föranleder åtgärd. Det gick som det brukar. Antingen är det bevisningen eller resurserna som inte räcker till. Det är ju numera känt och medgivet att brott som inte leder till mer än böter i straffskalan rutinmässigt avskrivs. Sådana småsaker har man inte tid att ägna sig åt. Så högt ligger ribban för insatser. Hur påverkar detta moral och rättskänsla hos befolkningen?

Nu är det ju faktiskt så i praktiken att ribban för avskrivning ligger mycket, mycket lägre. Hur var det nu i det välkända Arbogafallet? Väldigt snabbt avskrev polisen exmakens drunkning som en olycka och avstod från vidare utredning. Praktiskt, enkelt och resurssnålt. Endast tack vare en enveten utredare från försäkringsbolaget tvingades polisen, icke utan motstånd, att ompröva sitt ställningstagande och återuppta utredningen.

Den högsta polisledningen i landet har på sistone fått mycket kritik för organisationens ineffektivitet. Men nog tycks det som att polisen på lokal och regional nivå också har mycket att bevisa. Just nu känns det inte angeläget att blomsterpryda deras älskade bilar så som skedde på Drottninggatan i Stockholm.

Ulf Hedman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons