Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringsförhandlingar utanför demokratins spelregler

Annons

Många av oss som röstade i september är upprörda över att regeringsförhandlingarna dragit så länge ut på tiden, i synnerhet var det irriterande att de politiska ledarna beviljade sig ett långt jullov i stället för att låta landets intressen gå före. Allvarligare än tidsaspekten är att de två blocken, såväl de rödgröna som den borgerliga alliansen i sitt taktikspel åsidosatt grundläggande demokratiska principer.

Vårt folkstyre är representativt och bygger på majoritetsprincipen; en regering måste tolereras av en majoritet av riksdagens ledamöter för att kunna väljas. För att hålla uppstickarna Sverigedemokraterna utanför allt inflytande, har såväl de rödgröna som delar av alliansen, tummat på denna princip.

Det hela började under förra valperioden med den så kallade decemberöverenskommelsen, som tack och lov nu är skrotad, då de två blocken enades om att "största blocket" skulle ha regeringsmakten. Därmed fick vi regeringen Löfven, som styrde landet utan egen majoritet, ett brott mot normala parlamentariska principer. Tyvärr har vi efter valet 2018 hamnat i ett liknande dödläge, och även om DÖ nu är skrotad, har i de nya regeringsförhandlingarna tanken funnits kvar att man helt skall bortse från den femtedel av väljarna som röstat på SD, eftersom de inte har de "rätta" åsikterna. Ändå säger sig alla riksdagspartier stå för yttrandefrihet och majoritetsstyre. Med ett sådant maktspel förtjänar de inga ministerposter. Ett nyval kanske behövs för att rensa luften!

Sverre Haukeland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons