Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg nej till fria sprutor för missbrukare

Annons

I Malmö kan missbrukare hämta nya sprutor.

Fria sprutor till injicerande narkomaner. Hur tycker gemene man att detta erbjudande låter? För AMD, Anhöriga mot droger, känns detta inte alls bra. Vi anser att man på detta sätt erbjuder verktyg för att människorna ska kunna fortsätta missbruka.

Men vem eller vilka lyssnar till oss anhöriga som vet vad vi pratar om, vi som lever närmast en narkoman kanske i vår egen familj, i vår vänkrets eller på arbetet?

Onsdagen den 1 mars 2017 blev det i stället bestämt att från detta datum kan vilken som helst av landets 290 kommuner självständigt besluta om man ska starta upp ett sprututdelningsprogram eller ej. Tidigare måste man också ha landstinget med på tåget, men det har man alltså tagit bort nu.

Förespråkarna för fria sprutor hävdar att detta är en hälsoskapande åtgärd. Att dela sprutor kan i värsta fall för en missbrukares del innebär stora smittorisker av olika sjukdomar och det har man alltså nu täppt till med att alla som behöver rena sprutor själva kan hämta nya och lämna in x antal begagnade sprutor i kommunal regi.

Tanken är alltså inte att få missbrukaren drogfri utan att han eller hon ska vara frisk den dagen han eller hon beslutar sig för att sluta missbruka droger!

Att man sedan i samma veva sänker sprututdelningsåldern från 20 år till 18 år gör oss anhöriga riktigt förtvivlade. För hur många olika alternativa andra åtgärder har man hunnit pröva för att få tonåringen drogfri innan man erbjuder verktyg för fortsatt, ökat missbruk med fria sprutor? Sprutor används för injicering av amfetamin och/eller heroin!

Tanken är att man ska erbjuda vård och behandling vid samtal med socialtjänsten med ena handen samtidigt som man delar ut verktyg för fortsatt missbruk med den andra handen.Goda tankar behöver vi många av för att få stopp på det missbruk vi har ute i våra samhällen idag. Många som stretar åt samma håll är ett måste för att det ska bli mera verkstad än bara lite snack. Och därför säger AMD nej tack till fria sprutor!

Bo Johnsson, ordförande, Anhöriga mot droger AMD, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons