Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salabor tar vårdutrymme i Västerås

Annons

Sjukhuset i Sala.

Tycker du att vårdköerna är besvärande på lasarettet? Eller som det heter idag, Västmanlands sjukhus Västerås. Kanske kan den bristande tillgängligheten avhjälpas om småkommunerna kan ordna en bra lokal sjukvård? Då belastas inte centralortens sjukhus med rutinmässiga sjukvårdsinsatser från Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg eller Surahammar. Kanske skulle rentav vårdköerna bli mindre på Västmanlands sjukhus Västerås?

I Köping är befolkningen knappt 26 000 (9,7 procent av befolkningen i Västmanland), i Sala lite drygt 22 000 (8,4 procent). Köpings sjukhus är relativt väl rustat och hanterar tillsammans med den lokala primärvården merparten av rutinmässiga sjukvårdsinsatser. Dessutom har man en och annan specialistfunktion inom sjukvård lokaliserad till kommunen. Och det är alldeles utmärkt!

Tror du det innebär att belastningen på centralortens sjukvård blir avsevärt mindre från Köping än från Sala?

Ja, du har rätt!

Nu har regionstyrelsen i Västmanland beslutat att investera många hundra miljoner på att riva allt på Sala lasarettsområde och bygga nytt i Sala utan att tillföra nya sjukvårdsfunktioner. Det betalar du och vi andra i Västmanland men varken du eller andra västeråsare får kortare vårdtider. Behovet av sjukvård i Västerås blir ju detsamma för Salaborna! Så där blir inget bättre, bara lite mer att betala, för Salaborna och alla andra västmanlänningar.

Regionråden och andra förtroendevalda i Region Västmanland borde kanske lägga örat till marken och lyssna till vad vi alla tycker. Eller kanske vet regionbaronerna bättre vad vi, alla undersåtar, behöver? Vad Matias, Abubakev, Anna, Björn, Anette, Nils, Lena, Samazth, Jarmo, Kirsti, Anton, Sandra och tiotusentals andra i regionen önskar och behöver inom lokal sjukvård (enligt statistik från en lokal namninsamling, maj 2016)?

Det är nog dags att göra en pudel och riva upp regionstyrelsens beslut: Sala och Västmanland behöver mer kvalitativ lokal sjukvård till rimlig kostnad, inte mindre vård till högre kostnad!

Lars Öberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons